Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΣΦΥΡΙΞΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ

ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΤΙΦΑΔΟ
 Νοοτροπία, διατροφική συνήθεια ή διαστροφή; 
Οι Κινέζοι καταναλώνουν κρέας σκύλου εδώ και χιλιετίες, μάλιστα είναι ευρέως γνωστή η πεποίθηση ότι συμβάλει στη διατήρηση της καλής θερμοκρασίας του σώματος. Μάλιστα στα εστιατόρια το στιφάδο σκύλου είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο χοιρινό πιάτο. 
Η κατανάλωση κρέατος γάτας συνηθίζεται επίσης σε πολλές περιοχές, ωστόσο είναι λιγότερο δημοφιλής καθώς επικρατεί ο θρύλος ότι η γάτα θα επιστρέψει για να εκδικηθεί. Ωστόσο στη νότια επαρχία Guangdong δεν φοβούνται τους θρύλους. Μία από τις πιο γνωστές ρήσεις της περιοχής είναι ότι «εδώ τρώμε τα πάντα εκτός από την μητέρα και τον πατέρα μας». Χαρακτηριστικό είναι ότι το πλέον δημοφιλές πιάτο της Guangdong, το οποίο αποκαλείται «Τίγρης και Δράκος», είναι στιφάδο γάτας και φιδιού με διάφορα μπαχαρικά.
Παρά τις αντιδράσεις πολλών φιλοζωικών οργανώσεων, οι όποιες προσπάθειες των κυβερνήσεων για απαγόρευση της κατανάλωσης τέτοιων κρεάτων δεν έχουν ευοδωθεί έως τώρα.

Κι ενώ θα πίστευε κανείς ότι αυτά θα μπορούσαν να γίνονται μόνο στη μακρινή Κίνα, τα χθεσινά μαντάτα από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου μας αφήνουν άφωνους.